Adresa: nr. 1027, 437175 Lăpuș, jud. Maramureș

Tel.: 0262-381566 Fax: 0262-381566 Email: primarialapus@gmail.com

Turism

18 April 2018
Una dintre atracţiile Lăpuşului Românesc o reprezintă lacurile din zona Zambriţa.
Pentru a încadra perfect zona în care se regăsesc aceste 6 lacuri dintre care 2 încă abundente în potenţial acvatic iar 4 secate pentru a face loc de fâneaţă vom face o scurtă descriere a traseului unor turişti care au făcut turul Maramureşului: 
“După ce soarele işi câştigă drepturile astrale pornim spre Lăpuşul Românesc. Admirăm versanţii arizi din malul geografic drept al râului Lăpuş, o răstignire înflorată exotic cu ghirlande stridente de plastic, clăi şi clenceri cu fân. 
Imortalizăm, mai apoi, o mulţime de case tradiţionale sau gospodării cu adevărat lăpuşene, incredibil de numeroase comparativ cu Maramureşul Istoric căzut de multă vreme pradă avântului vilos-constructiv postdecembrist 1989. 
Şarpante şindriluite, unele cu câte una sau mai multe luminătoare în forma unui ochi migdalat, prispe înguste sprijinite pe stâlpi de stejar sumar ornaţi, faţade înghiţite de ghirlande seculare de viţă de vie vânjoasă, impresionante uşi de şuri frumos ornate, grape şi sănii puse la conservat, atârnate în dosul grajdurilor ori şurilor, mai rar câte o coşniţă pentru roi de albine, clopuri de paie atârnate pe pereţii patinaţi de fum ai căsuţelor de vară, flori multe, toate degajând acea impresie de tonic-rustic-robust şi frumos nepervertit. 
Cotim dreapta după cel din urmă pod din Lăpuşul Românesc. 
Ne indreptăm spre Mănăstirea Raoaia (2 km ). O vreme trecem printre gospodării răzleţe, suim apoi pe un platou marcat de holde portative dispuse-n terase specifice. 
Imediat după ce panta coboară pentru a acompania încă vreo 500 m valea Raoaia în amonte ce conduce la mănăstire, cotim pe un drum pietros-prăfos la stânga şi după câteva sute de metri ajungem deasupra celui dintâi lac artificial amenajat prin 1975 (ca şi Taul lui Tuli) pe valea Zambrita. 
Continuăm către amonte, ajungem la cel de-al doilea lac artificial - Zambrita. Pe ambele lucii de apă, încărcate parţial cu alge spre malurile sud vestice, degajate-n schimb spre malurile opuse, remarcăm pasionaţi ai canotajului în bărci gonflabile, dar şi destui oameni care se scăldau spre neplăcerea evidenţă a pescarilor prezenţi. 
Sincer, nu aveam habar de-aceste locuri agreabile destinate primordial asigurării surselor de apă potabilă şi, în egală măsură, agrementului.

Un aspect important este faptul ca majoritatea obiectivelor turistice sunt montane şi bazate pe obiceiuri tradiţionale iar aceste lacuri reprezintă o diversitate din acest punct de vedere.
Un avantaj este de asemenea faptul că valoarea terenului din vecinătatea acestor lacuri este relativ scăzută iar locuitorii au o atitudine pozitivă în ceea ce priveşte o posibilă investiţie în zonă.

Se prevede crearea unui sat de vacanţă pe firul râului Ruoaia
Este vorba despre un spaţiu îngrădit şi marcat, situat pe drumul care se întinde pe firul râului Ruoaia, într-un loc deosebit de pitoresc îngrădit la vest de dealuri, stânci şi pădure iar la est de râul Ruoaia (un râu repede de munte cu o peisagistică deosebită).
În cadrul complexului sătesc va funcţiona o şcoală de călărie şi câteva ateliere meşteşugăreşti. Casele care se vor construi vor fi în stilul construcţiilor din secolul al XIX-lea şi vor arăta pe dinafară exact ca în urmă cu un secol, însă interioarele vor fi conectate la reţeaua internet. Decoraţiunile interioare vor fi alese cu bun gust, redând autenticul unei case maramureşene din lemn. Obiectele casnice, îndeosebi cele ceramice se vor fabrica de meşterii artizanali din comuna.
Există la nivel de judeţ sate de vacanţă gândite pe aceste principii care funcţionează şi atrag un număr mare de turişti.