Adresa: nr. 1027, 437175 Lăpuș, jud. Maramureș

Tel.: 0262-381566 Fax: 0262-381566 Email: primarialapus@gmail.com

Cadrul geografic

18 April 2018
Comuna Lăpuşul Românesc este cea mai numeroasă aşezare din Ţara Lăpuşului.Situată la nivel submontan ea atinge radial şi alte sate româneşti, legate prin Grui de Libotin, prin Obreja de Suciu de jos, prin Plaiul Moroşenilor de Botiza. Lapuşul rezultă ca un sat străvechi, desigur dincolo de data atestării, cum o arată şi civilizaţia bronzului descoperită pe teritoriul său, cu cele două tendinţe venite din timpul ca şi din spatiul său propriu: concentrică în structura de neam, extensă în suprafaţa de hotar şi în legatura cu vecinii.
Aşezarea Lăpuş, aflată în Munţii Lăpuşului şi cei ai Ţibleşului, se situează la 13 km de oraşul Târgu Lăpuş şi la 55 km de municipiul Baia Mare. Deasemenea este situată la 50 de km nord de oraşul Dej.
Cei câţiva kilometri parcurşi de la Târgu Lăpuş ne apropie tot mai mult de satul în care portul, obiceiurile şi omenia s-au transmis din vremi îndepărtate până în zilele noastre când rădăcini ale civilizaţiei retrezesc noi speranţe şi vise în peste cele 5000 de suflete ale sătenilor acestei aşezări.
         
Cu o suprafaţă de cca. 5000 ha şi prins într-un climat muntos, satul Lăpuşul Românesc este brăzdat de râul cu acelaşi nume care are ca afluenţi râurile Rotunda şi Suciu. La rândul său râul Lăpuş este un afluent principal al Someşului. Cu un climat temperat continental definitoriu pentru această regiune a ţării, satul Lăpuşul Românesc se poate definii ca o localiatate cu nuanţe moderate.
       
Toponimicul “Lăpuş” apare pentru prima oara intr-un document dat în anul 1231, fiind vorba de râul care străbate pădurile Keykus şi Fenteuş situate aproape de confluenţa acestui râu cu Someşul. După 60 de ani se întâlneşte din nou denumirea, de această dată fiind vorba de zona geografică depresionară care apare datată în anul 1291 într-un document prin care regele Andrei al III-lea dispune Căpitalului de Alba să întocmească formele necesare introducerii comitelui Dionisie în posesiunea Lăpuş ca dar pt. participarea acestuia în razboiul cu principele austriac Albert. Totuşi la această dată nu putem vorbi de o zonă bine determinată pentru această denumire.